“We zijn trots op ons Flevolandse voedsel”

“We zijn trots op ons Flevolandse voedsel”

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Bauke van der Veen, eigenaar van Vleesch & Co en bestuurslid van FlevoFood, een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven.


Bauke van der Veen wil het voedsel uit Flevoland in de spotlights zetten. Dat doet hij door onder andere Almeers vlees te verkopen met zijn bedrijf Vleesch & Co en als bestuurslid van FlevoFood, een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. “Hoe mooi is het om een platform te hebben voor alle makers van lokaal voedsel?”

‘Kookenthousiasteling’ staat er op het visitekaartje van Bauke van der Veen (1966). En enthousiast is hij zeker. “Mensen worden blij van eten. Ik ook. Overal in de wereld zitten mensen collectief op Facebook, dragen ze allemaal kleding van de grote merken en kijken ze naar dezelfde televisieseries of films. Maar begin over eten, en iedereen heeft een eigen specialiteit. Elke regio heeft wel een eigen streekgerecht. Eten raakt mensen. En die liefde wil ik overbrengen.”

Bauke is al van jongs af aan met voedsel bezig: “Het is begonnen in de bakkerij van mijn opa en oom. Daarna heb ik jaren voor Ikea gewerkt, waarvan zes jaar in Zweden, waarbij ik me bezighield met keukens en inbouwapparatuur. Terug in Nederland kreeg ik een wat minder uitdagende functie en toen ging het bij mij kriebelen. Ik was als hobby al bezig met het zoeken naar lekkere, duurzame en liefst lokale producten voor mijn eigen thuisrestaurant wat ik toen had. Maar ik snap dat niet iedereen eigen stad en land af zoekt voor lekker eten. Zo is mijn idee ontstaan voor een lokaal voedselcollectief. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik nu onderdeel ben van het bestuur van Flevo Food, de plek voor alle lokale voedselbedrijven.”

Tegelijkertijd is Bauke begonnen met zijn eigen voedselonderneming, Vleesch & Co. Hij verkoopt eerlijk vlees rechtstreeks uit onder andere Almere aan consumenten en horeca. “De dieren hebben tijdens hun leven in bijvoorbeeld het Kromslootpark gegraasd.  Ze zijn van een stichting die zich bezig houdt met natuurlijke begrazing. Het zijn dus koeien, stieren en schapen die als voornaamste taak hadden om groen te eten zodat landjes niet overwoekeren. Ik verkoop blije beesten die maar één slechte dag hebben gehad, zeg ik altijd. En de dieren gebruiken we van kop tot staart. Puur vlees, dus zonder e-nummers en dat verschil proef je echt.”

Dankzij Vleesch & Co en FlevoFood ontmoet Bauke heel veel ondernemers uit Almere en omgeving. “Er gebeuren zoveel toffe dingen hier. Van een kleinschalige peperkweker tot boeren met vele hectares land. Het is voor ons belangrijk om te kijken hoe we de producten van boer naar de lokale klant krijgen. En hoe je dat gezamenlijk als Flevolandse ondernemers kan presenteren, bijvoorbeeld op de komende Floriade. Samenwerking is daarbij cruciaal. Het ideaal is dat het Flevolandse product gewoon in de lokale supermarkt te verkrijgen is, voor schappelijke prijzen. En zo laten we zien dat we trots zijn op ons Flevolandse voedselproduct.”


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities , waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.