"We lenen de aarde van onze kinderen. Maar wat voor aarde laat je achter?"

"We lenen de aarde van onze kinderen. Maar wat voor aarde laat je achter?"

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer spelddrager Jaleesa Vos.

Kinderen een veilige plek bieden, handvatten meegeven om zo duurzaam mogelijk te leven en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat is waar Jaleesa Vos van Vrolijk Kinderopvang Almere voor staat. “Kinderen zijn onze toekomst. Hoe kunnen kinderen van natuur houden als ze er niet mee zijn mee opgegroeid?” Hiervoor werkte Jaleesa als hulpverlener met probleemgezinnen. “Ik vond dat best wel heftig en kwam niet echt toe aan de kinderen zelf. Toen is het idee van kinderopvang min of meer ontstaan. Ik dacht, wat leuk als ik daar iets mee zou kunnen beginnen, maar dan wel in combinatie met mijn eigen levensvisie. Bezig zijn met kinderen én hen leren zo duurzaam mogelijk te leven. We bieden de kinderen hier een veilige goede plek, maar zorgen daarnaast dat ze spelenderwijs zich deze levensvisie van aandacht voor duurzaamheid, milieu en gezondheid toe-eigenen. Het moet eigenlijk ‘het nieuwe normaal’ worden.”

Verantwoordelijkheid voor de aarde

Voor Jaleesa staat het uitdragen van deze levensvisie aan de kinderen voorop. “Ik geloof in de schepping waar we in leven. We dragen hier allemaal verantwoordelijkheid voor. Ik las ooit de uitspraak: we lenen de aarde van onze kinderen. Dat raakte me wel. Iedereen doet maar gewoon en gaat zijn gang. Maar wat voor aarde laat je achter? Dat vind ik heel belangrijk.” Zelf heeft Jaleesa drie kinderen en voelt sterk die verantwoordelijkheid. “Als je nadenkt over de toekomst en wat er nu allemaal speelt met het klimaat, de plastic soep, of dat je achterkleinkinderen misschien nooit meer koraal in het echt kunnen zien. Dat mag echt niet. Dat is zo zonde! Ik probeer zoveel mogelijk mensen en kinderen hier bewust van te maken.”

Biologische producten en gerecyclede luiers

Daarom leren de kinderen ook afval te scheiden en krijgen ze alleen biologische plantaardige producten. Zoveel mogelijk afkomstig van lokale boeren. “Het gaat om seizoensgebonden groenten en fruit, maar ook vergeten groenten, zoals koolraap of pastinaak. Die kennen kinderen vaak niet, maar staan hier gewoon op het menu. Ze mogen zelf ook van alles plukken in de moestuintjes. Peuters vinden dat heel leuk. Ze vragen er ook om en zijn trots als ze wat mogen plukken. Groente eten is voor veel kinderen toch een probleem, maar nu zie je ze genieten! Ze zien elkaar ook eten. Dat moedigt ook aan.” Maar niet alleen het voedsel is duurzaam. Ook de luiers die worden gebruikt zijn allemaal gerecycled. Jaleesa: “Het is echt absurd hoeveel luiers jaarlijks worden verbrand. Dat is zo slecht voor het milieu.”

Nieuwsflits over duurzaamheid

De reacties van ouders zijn heel positief. “De meeste kiezen bewust voor onze levensvisie. Maar er zijn ook ouders die vooral om praktische redenen voor onze kinderopvang kiezen, omdat we in hun wijk zitten. In het begin kreeg ik nog weleens de reactie: is er helemaal geen vlees? Maar die gezinnen eten nu thuis ook veel minder vlees en ze proberen andere groenten uit. We sturen ouders ook iedere maand een nieuwsflits over duurzaamheid, om ze nog meer te inspireren.”

Nieuwe vestiging in Oosterwolde

“Of ik nog doelen, ambities heb voor de toekomst? Ik ben al superblij met hoe het afgelopen jaar is gegaan. En in het voorjaar krijgen we ook nog een mooie natuurspeeltuin. We willen nog wel een nieuwe vestiging in Oosterwolde openen. Zodat ook het gebouw zelf en de locatie meer past bij onze levensvisie. Een pand dat helemaal gebouwd is met duurzame materialen. Midden in de natuur waar kinderen nog meer hun ei kwijt kunnen. Het past ook echt bij de visie die Almere uitdraagt: ‘het kan in Almere en er gebeurt zoveel meer in Almere’. Hoe fijn is het dat er een plek is waar kinderen al die mooie aspecten van duurzaamheid al zo jong mee krijgen? Voor de toekomst van de stad is dat een superpositieve ontwikkeling denk ik. Ik ben er trots op dat ik hieraan kan bijdragen.”

Kijk voor meer informatie op www.vrolijk-kinderopvang.nl.


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.