‘Vijftig jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik hier nu rondleidingen zou geven’

‘Vijftig jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik hier nu rondleidingen zou geven’

Theo Holtslag is een van de allereerste bewoners van Almere. Hij werkte bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) toen hij in 1976 vanuit Lelystad naar Almere verhuisde. Later werd hij buschauffeur, werk dat hij tot aan zijn pensioen bleef doen. Nu leidt hij als gids bezoekers rond over het toekomstige Floriadeterrein. Voor de verhalen die hij vertelt, kan hij volop putten uit zijn eigen ervaringen.

Theo: ‘Toen ik hoorde dat de Floriade in 2022 in Almere zou plaatsvinden, heb ik me direct aangemeld als vrijwilliger. Waarom? Ik houd van de natuur, ben graag bezig in het groen. Pal naast het Floriadeterrein heb ik een volkstuintje, waar ik regelmatig te vinden ben. Zelf ben ik de zeventig inmiddels al gepasseerd, maar ik vind het belangrijk dat de jeugd later ook nog in een gezonde omgeving kan leven. Daar doe ik het voor.’

Kerstpakketten

‘Ik help ook vaak mee op het Utopia-eiland bij de Urban Greeners. Onder meer in het voedselbos en bij schilderwerkzaamheden. In december hebben we kerstpakketten gemaakt voor docenten van de Stichting Prisma Almere. Het jaar ervoor hadden we twintig pakketten en afgelopen kerst waren het er zeshonderd. We zijn er een paar dagen mee bezig geweest om alles in te pakken en naar de scholen te brengen.’

Vliegtuigjes

‘Tijdens de rondleidingen over het toekomstige Floriadeterrein vind ik het leuk om te vertellen over mijn eigen ervaringen. Door mijn werk heb ik de hele ontwikkeling van de Flevopolder meegemaakt. Ik herinner me nog goed dat we hier in 1968 over de voormalige zeebodem liepen en dat er vliegtuigjes overkwamen om riet te zaaien. Ja, dat is wel een bijzondere herinnering. Destijds had ik nooit kunnen denken dat ik vijftig jaar later op dezelfde plaats rondleidingen zou geven.’’

Uniek stukje Almeerse geschiedenis

‘De rondleiding over het Weerwatereiland gaat altijd langs een strook asfalt, de eerste weg van Almere. Aanvankelijk was het de bedoeling om het asfalt weg te halen voor de Floriade, maar later is besloten dat het toch mocht blijven liggen. Het is immers een uniek stukje Almeerse geschiedenis. Op het eiland vind je ook de allereerste bomen van Almere. Die zijn nu zo’n veertig jaar oud en ze mogen gelukkig bijna allemaal blijven staan, op de zieke bomen na uiteraard.’

Uitkijktoren

‘Een ander bijzonder plekje waar we met de rondleiding langskomen, is het eiland Utopia. Daar staat een uitkijktoren die door de RIJP cadeau is gedaan aan de gemeente Almere. De toren is opgebouwd uit oude rioolbuizen en heeft een hoogte van 23 meter. Als je boven staat heb je een prachtig uitzicht.’

Bijzondere bewoners

‘Wat veel mensen niet weten, is dat het Weerwatereiland een aantal bijzondere bewoners kent. Zoals de bever, die op allerlei plekken zijn knaagsporen nalaat. Ook woont er al een tijd een vos met drie jongen. Ik ben ze al vaak tegengekomen en een poosje geleden waren in de sneeuw hun sporen duidelijk zichtbaar.’

Nieuwe ontwikkelingen

‘Er komen steeds meer mensen op de rondleidingen af, ook bezoekers van buiten Almere. Zo liepen er vorig jaar mensen mee uit Kerkrade, die op de camping stonden. Dit jaar worden er weer rondleidingen georganiseerd, er is al tot het eind van het jaar een rooster gemaakt. Aan het begin van het seizoen krijgen wij als gids eerst zelf een rondleiding door mensen van de gemeente. Dan worden we bijgepraat over alle nieuwe ontwikkelingen. Want het gaat momenteel zo hard. Als je hier over een jaar weer komt, weet je niet wat je ziet!’

Scholen

‘Er komen ook veel scholen langs. Vorig jaar hebben leerlingen van basisschool De Klaverweide uit Almere Haven hun eigen boom op het Floriadeterrein geplant. Die hadden ze gewonnen met de tekenwedstrijd ‘Teken jouw groene stad’. De boom is nu onderdeel van het Groene Stad Arboretum, een alfabetisch geordende bomen- en plantencatalogus.’

Eigen verleden

‘Wat ik het leukste vind aan dit vrijwilligerswerk? Dat ik tijdens de rondleidingen kan vertellen over mijn eigen verleden. Veel mensen weten niet hoe de polder is ontstaan. Ze realiseren zich niet dat je op het Weerwatereiland ruim vijf meter onder Amsterdams Peil loopt. Ik vind het leuk om die kennis over te dragen. En na afloop zijn de bezoekers meestal erg enthousiast en melden ze zich bijna allemaal aan voor de Floriadenieuwsbrief. Dan denk ik: Ik heb het goed gedaan!’

Wil je ook mee met een van de rondleidingen? Kijk dan in de agenda voor de data: www.floriade.nl/agenda