‘Veel mensen weten niet dat hun interieur veel duurzamer kan’

‘Veel mensen weten niet dat hun interieur veel duurzamer kan’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer spelddrager Sebastiaan van Dulken.

Duurzaam ondernemer Sebastiaan van Dulken maakt van oude materialen nieuwe meubels en verlichting. Zijn bedrijf Ruig & Geroest zit in het Upcyclecenter van Almere. Het is dé plek in Almere Haven waar je kunt zien hoe verspilling kan worden tegengegaan door hergebruik van materialen. “In het begin was het leuk voor erbij, maar nu kun je wel spreken van een uit de hand gelopen hobby.”    

Sebastiaan begon zijn eenmanszaak in 2017. Inmiddels is het een groot succes en heeft hij daarnaast ook een goedlopende webshop. Stilzitten is er niet bij voor Sebastiaan. “Ik ben graag altijd bezig. Daarom zocht ik naast mijn gewone werk naar andere uitdagingen. Toen ben ik eens gaan googelen wat je allemaal kunt doen met oude spullen. De term upcycling kwam voorbij en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Het begon met het maken van een houten krukje voor mijn vrouw. Ze had een soortgelijk krukje in een winkel gezien, maar ik vond hem eerlijk gezegd nogal prijzig. Ik dacht, dat kan ik zelf ook wel maken. Ik maakte er twee en verkocht er eentje op Marktplaats. Dat viel in de smaak en zo is het eigenlijk verder gegroeid.”

Alles is gemaakt van afval

Duurzaamheid, energiebesparing en aandacht voor het milieu zijn belangrijk voor Sebastiaan. Hij was altijd al zoveel mogelijk duurzaam bezig, maar wilde toch meer doen. En dat is gelukt. “Veel mensen zijn wel duurzamer en groener bezig, maar er worden nog altijd heel veel spullen weggegooid. Ze doen aan energiebesparing en leven gezonder, maar denken niet na dat ook hun interieur veel duurzamer kan. Ze staan vaak niet stil bij een duurzaam alternatief. Als ik daaraan kan bijdragen, dat het besef hiervan groter wordt is dat heel mooi.” Sebastiaan hergebruikt vooral hout en staal. Het unieke van zijn producten is dat ieder onderdeel van afval is gemaakt. “Ik ben dus helemaal afhankelijk van wat er wordt weggegooid. Klanten reageren vaak heel verrast. Ze wisten niet dat je van hergebruikte materialen lampen en meubels kunt maken en vinden het heel mooi.”

Meer maatwerk voor bedrijven

Ambities voor de toekomst heeft Sebastiaan genoeg. Om de impact van milieubesparing door  hergebruik van afval nog groter te maken, is het belangrijk zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daarom richt hij zich ook steeds meer op het leveren van maatwerk aan bedrijven. Wil een bedrijf tien lampen van één serie? Geen enkel probleem. Sebastiaan: “Zo heb ik voor een netbeheerder een hele serie gele hanglampen gemaakt van oude gasleidingen voor een vergaderzaal. Voor een buitenstaander is dat misschien niet zo speciaal, maar voor de eigen werknemers super herkenbaar en heel leuk.”

Trots

Sebastiaan is trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt in de afgelopen twee jaar. “Ik vind het daarom ook wel een eer dat ik de Growing Green Speld heb gekregen. Met mijn bedrijf lever ik toch een bijdrage aan een duurzamer Almere. Het Upcyclecentrum is echt toonaangevend in Almere en uniek in Europa. Het centrum zelf is ook helemaal opgebouwd uit gebruikte materialen. Daar maak ik onderdeel van uit. Ik ben nu nog in de opstartfase van mijn bedrijf en focus mij vooral op meubels en verlichting. Maar ik sta altijd open om nieuwe dingen te ondernemen. En mochten bedrijven geïnteresseerd zijn in maatwerk, dan weten ze mij te vinden!”

Wil je meer weten over Ruig & Geroest? Bezoek de website www.ruigengeroest.nl voor meer informatie.


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.