Van grond tot mond tot grond

Van grond tot mond tot grond

Urban Greener Femke Mosch houdt zich dagelijks bezig met trends rondom eten en drinken en schrijft daar maandelijks over op deze site. 


De afgelopen maand verschijnen de groene sprietjes weer boven de grond bij menig moestuinierder. Zelf je groenten kweken in een moestuin of op het balkon is een avontuurlijke taak, het heeft een hoge educatieve waarde en zorgt voor respect voor onze grootschalige groentetelers. Zo makkelijk is het niet om fatsoenlijke groente te kweken. Hoe groeit dat plantje nu eigenlijk? Wat gebeurt er onder de grond en welke beestjes leven daar allemaal? En als het groene sprietje dan boven komt, hoe verzorg je het dan goed tot een volwaardige plant met een goede oogst. Waarom zijn jouw wortels krom en die in de winkel veel rechter. Heb je misschien iets verkeerds gedaan? Een goede oogst is afhankelijk van veel factoren.

Eenmaal geoogst wil je er iets bijzonders en lekkers mee maken, gezien de liefde en de tijd die je erin gestoken hebt. Kook, rooster of schaaf je de wortel of eet je ‘m zo uit het vuistje? Wat doe je met de restjes? Een composthoop biedt uitkomst, van je restjes maak je weer nieuwe compost voor de volgende ronde het jaar erop.

Onze voedselketen is ingewikkeld en het laten slagen van de oogst is afhankelijk van zoveel verschillende factoren. Wil je meer leren over die voedselketen, kom dan naar de Floriade Food Experience. Met het thema ‘van grond tot mond’ laten we zien hoe de keten werkt. En wat je met die kromme wortel allemaal kunt doen. De Floriade Food Experience vindt plaats tijdens het Floriade Festival 16 en 17 juni in Almere.