‘Op deze boerderij verbinden we de stad en de landbouw met elkaar’

‘Op deze boerderij verbinden we de stad en de landbouw met elkaar’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Tom Saat en Tineke van den Berg van De Stadsboerderij.

Een derdehands tractor en een paar koeien. Meer hadden Tom Saat (60 jaar) en Tineke van den Berg (58) niet toen ze zich vestigden op de Kemphaan in 1996. Nu staat er een modern landbouwbedrijf met jaarlijks 40.000 bezoekers. “En we zijn nog lang niet uitgedroomd.”

Tineke zit in het zonnetje tegenover twee grote bomen op haar erf. Schoolkinderen passeren ons terwijl verderop het decor van theatergroep Suburbia wacht op de voorstelling van die avond. “Dit is zoals we ons erf voor ogen hadden toen we hier begonnen. We wilden altijd al graag boer worden en hebben zelfs even in het buitenland gekeken. Maar dat plan hebben we snel verworpen, we wisten dat we een stadsboerderij in Nederland wilden beginnen. Hier komen mensen samen waardoor we stad en landbouw met elkaar verbinden. Dat gebeurt onder meer door de boerenmarkt die in 2003 hier is gestart maar ook door les te geven aan basisschoolkinderen. Ik denk dat iedere Almeerse scholier hier wel eens op bezoek is geweest. We laten ze dan zoveel mogelijk iets doen. Want je kunt ze nog zoveel vertellen, als ze iets doen met hun lijf, dan beklijft het veel beter.”

Het terrein van de Stadsboerderij is slechts een klein gedeelte van het boerenbedrijf van Tom en Tineke. Ze hebben in totaal 250 hectare aan akkerbouw en groenteteelt, met in totaal zo’n vijftien verschillende gewassen. Daarnaast hebben ze een kudde koeien in het Hulksteinsebos, bij Vogelhorst en aan de Randstad, midden in het centrum. De dieren hebben ze voor het bemesten van hun akkers, waardoor ze zo duurzaam mogelijk werken. “Zelf ben ik tegenwoordig bijna niet meer op het land te vinden. Pas als ik op de tractor zit, merk ik dat ik het mis. Maar er moet zoveel gebeuren en geregeld worden. We maken er bijvoorbeeld ieder jaar een sport van om de eerste biologische uien oogsten en dit jaar is dat weer gelukt. We werken hier met een klein groepje mensen en hebben heel goede machines waardoor dit mogelijk is.”

Vrijwel alle dromen en wensen die Tom en Tineke in 1996 hadden, zijn ondertussen werkelijkheid geworden. Maar dat wil niet zeggen dat ze stilzitten. De volgende dromen zijn al volop in ontwikkeling. “In Oosterwold wordt de hele wijk met landbouw verbonden en daar willen wij ook bij zijn. We zijn daar een boerderij gestart en gaan zelfs nog een stap verder. We bouwen daar het Poortgebouw, met twintig appartementen. Mensen kunnen dan op ons erf gaan wonen, puur omdat ze graag in de buurt zijn van een boerenbedrijf en daar op een of andere manier iets aan willen bijdragen. De ultieme verbinding tussen mens en natuur.”

Kijk voor meer op informatie op de website: www.stadsboerderijalmere.nl


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities , waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl