"Met onze gezonde tuinen willen we mensen een tweede thuis bieden"

"Met onze gezonde tuinen willen we mensen een tweede thuis bieden"

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Sandra Manintveld van de netwerkorganisatie Inspiratie Inc.

Sandra Manintveld is vanaf het begin in 2013 actief betrokken bij Inspiratie Inc., een netwerkorganisatie met wortels in Almere, voor iedereen die een actieve plek in de samenleving zoekt. Ze komt uit de zorg, heeft alle mogelijke horecapapieren en is als bestuurslid onder meer eindverantwoordelijk voor de drie BuurT-Tuinen in Almere Haven, Almere Stad en Almere Poort.

Sandra vindt het belangrijk dat je de bodem waarop je staat gezond houdt. Daarom wordt op de tuinen uitsluitend biologisch geteeld en is hulp ingeschakeld om meer te doen met de principes van permacultuur. “In de BuurT-Tuinen kunnen mensen lekker in de aarde wroeten, is er ruimte voor muziek en spel. Je komt met elkaar in gesprek, waardoor je begrip ziet ontstaan en vriendschappen. Met het cateringprogramma proberen we zo gezond mogelijk te koken, vanuit verschillende culturen. We gebruiken bio-karton in plaats van plastic. Groen en duurzaam.”

Talenten ontwikkelen

Inspiratie Inc. richtte zich in het begin vooral op vluchtelingen. Daar zijn ook mensen bij gekomen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met psychologische en/of andere problemen. Van jong tot oud. “Er is hier geen strenge hiërarchie. We noemen iedereen deelnemer, of je nu kunstenaar bent, sociaal-cultureel ondernemer, therapeut, trainer, vrijwilliger of stagiair. Het gaat ons erom dat mensen hun talenten kunnen ontwikkelen en dat ze leren van elkaar. Je geeft iets en je krijgt er ook iets voor terug.”

Vanaf het begin heeft Sandra samen met Amal Abbass-Saal, voor velen het ‘boegbeeld’ van Inspiratie Inc., en later haar collega-bestuurslid Katja Urban, de samenwerking gezocht met scholen, organisaties in zorg en welzijn, gemeente en bedrijven. “Zo kom je vooruit. Dan zie je mensen in hun totaliteit. Met onze BuurT-Thuizen met gezonde tuinen erbij willen we mensen een tweede thuis bieden. Je mag hier voor één uur per maand komen of voor zeven dagen per week. Bijkomend voordeel – een organisatie die wordt gerund door deelnemers is ook open als andere organisaties gesloten zijn.”

Meer weten over Inspiratie Inc.? Bezoek de website www.inspiratie-inc.nl


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.