Meer plastic dan vis in de oceaan

Meer plastic dan vis in de oceaan

Urban Greener Femke Mosch houdt zich dagelijks bezig met trends rondom eten en drinken en schrijft daar maandelijks over op deze site. 


Sinds de burger zijn plastic moet scheiden, is hij meer bewust over de hoeveelheid plastic die we met z’n allen consumeren. De plastic verzamelzakken vullen zich razendsnel, tot grote ergernis van menig mens. Waar belandt al dat plastic? 30% komt terecht in het milieu en de voorspelling gaat zelfs zo ver dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zwemt.

Enerzijds lijkt het onnodig al dat plastic, anderzijds helpt het mee aan de houdbaarheid van producten. Denk aan vlees bijvoorbeeld, de technologie achter de verpakking zorgt voor een langere houdbaarheid waardoor we het vlees minder snel weg gooien. Dan is het product de plastic verpakking waard. Voor veel andere producten had de verpakking net zo goed karton of glas kunnen zijn, die materialen zijn recyclebaar en dus minder belastend voor het milieu.

Laten we er samen voor zorgen dat de voorspelling voor 2050 niet uitkomt. Tijd voor verandering! Wat kun je als consument doen?

  1. Koop in de supermarkt producten in glas, metaal of karton. Of ga naar de nieuwe plasticvrije Ekoplaza in Amsterdam aan de Jan Pieter Hijestraat, daar kun je zorgeloos plasticvrij winkelen.
  2. Neem altijd een eigen tasje mee naar de winkel, zo hoef je geen plastic tasje te kopen. Dit bespaart geld én plastic.
  3. Reis je veel met de trein? Haal dan koffie in je eigen mok of beker en krijg daarvoor ook nog eens €0,25 korting, win-win!
  4. Ga ploggen, oftewel hardlopend plastic zwerfafval verzamelen. Een grote hype in Zweden. Goed voor jezelf, goed voor het milieu.
    (link: )
  5. Begin zelf een plasticverwerkingsfabriek(je), dat klinkt onhaalbaar maar is het niet! Op https://preciousplastic.com vind je een handleiding voor het maken van een machine en patronen voor het maken van nieuwe producten van je gerecyclede plastic.