Manifest voor vernieuwde groenere Esplanade

Manifest voor vernieuwde groenere Esplanade

Tijdens de feestelijke presentatie van het Esplanade-ontwerp op 18 april tekenden elf partners een manifest. Het nieuwe ontwerp moet de Esplanade in Almere Centrum omtoveren van een kil evenemententerrein naar een groen stadsplein. Het nieuwe plein vormt dé ontmoetingsruimte van Almere Centrum, centraal in het hart van de stad.

Wethouder Maaike Veeningen: “Wij vinden het belangrijk dat het centrum, en dus ook de Esplanade, een plek is waar je graag en veel komt. Met elkaar zorgen wij ervoor, dat het aangenaam verblijven is voor Almeerders en onze gasten.” De ontwikkeling van Almere Centrum maakt onderdeel uit van Almere 2.0. Met dit programma investeren gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in diverse plekken om Almere door te laten groeien tot een nog mooiere en betere stad. Gedeputeerde Jan de Reus: “Investeren in Almere is belangrijk voor stad en provincie. Dit draagt bij aan de economische en toeristische ontwikkeling van de regio.”

Groen en levendig stadsplein

De Esplanade ligt midden in de stad. Deze herinrichting is onderdeel van de strategie om het centrum te verlevendigen. Daarbij is het de bedoeling dat acht pleinen ieder een eigen sfeer en beleving krijgen. Veel Almeerders komen op de Esplanade als ze naar een van de goedbezochte evenementen gaan. Maar buiten de evenementen is het nog te weinig sfeervol en niet erg aangenaam op het plein. Om dat te veranderen hebben de gemeente en de partners in het Centrum onder begeleiding van ontwerpbureau Plein06 gewerkt aan een nieuw ontwerp. Voor de Esplanade is gekozen voor een sfeer van vakantiegevoel in de stad. Het ontwerp gaat uit van een vergroening van de Esplanade. Er is daarbij specifieke aandacht voor de natuur en ecologie van het plein. Er komen watertrappen, die zorgen voor een goede afwatering. Slimme verlichting geeft het plein een sfeervol karakter. De lampen zijn onder andere verwerkt in de trappen, bomen en het plein zelf. Er komen verschillende kleinere en grotere plekken waar het gezelliger en aangenaam verblijven zal zijn. Ook lopen er gesprekken voor een horecapaviljoen.

Manifest

Het manifest is getekend door: Floriade Almere 2022 B.V., Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing, Kunstlinie Almere Flevoland, Unibail-Rodamco-Westfield, Windesheim Flevoland, De Beren, Challenge Almere-Amsterdam, Apollo Hotel, Bierfabriek Almere, Bevrijdingsfestival Flevoland en gemeente Almere. De herinrichting van de Esplanade is zo gepland dat de bestaande evenementen daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. Naar verwachting start de aanleg half september 2019 en is het plein klaar voor september 2020.