Interview met wethouder Maaike Veeningen

Interview met wethouder Maaike Veeningen

Elke maand interviewen we inwoners en bestuurders over de Floriade. Deze keer geven we het woord aan Maaike Veeningen, wethouder Ruimtelijke & Economische Ontwikkeling, Onderwijs-Arbeidsmarkt.

Welke invloed heeft Floriade Almere 2022 op de economische ontwikkeling van Almere?

“De Floriade brengt veel in beweging dat bijdraagt aan onze economische ontwikkeling. Het is niet voor niets dat de Floriade Business Club al meer dan 160 leden telt. De Floriade zorgt voor innovatie, investeringen en ondernemers die nieuwe wegen inslaan. Uit een onderzoek naar de invloed van de Floriade in Venlo op de regionale economie blijkt dat het daar een sterke stimulans door heeft gekregen. Hetzelfde gold voor het organiseren van het evenement ‘Europese Culturele hoofdstad’ door Leeuwarden. Voor onze economische ontwikkeling werken wij samen met partners en ondernemers in Almere en de regio. Vanzelfsprekend is de Floriade daarbij een enorme kans die wij volledig omarmen. Natuurlijk is er het evenement dat allerlei werkgelegenheid en omzet bij het bedrijfsleven met zich meebrengt maar ook de bouw van de duurzame Floriadewijk zorgt voor werk. Sowieso hebben wij ook het Floriade Werkbedrijf waarbij wij met Randstad en het UWV samenwerken en minstens 350 Almeerders met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk helpen. Een van de zaken die wij in onze nieuwe Economische Agenda ook sterker gaan benadrukken is dat het in Almere goed zakendoen is. En dat is wat wij samen met onze ondernemers ook meer gaan uitdragen naar de rest van Nederland. En met behulp van de Floriade hebben wij zelfs de kans om dat internationaal ook te doen. Dat is echt geweldig!”

Wat draagt de Floriade bij aan de ruimtelijke ontwikkeling van Almere?

“De Floriade voegt op allerlei manieren kwaliteit toe aan onze stedelijke ontwikkeling. Wij passen er innovaties toe in stedelijke ontwikkeling, wij houden er een duurzame stadswijk aan over met tal van voorzieningen voor Almeerders, studenten, ondernemers, recreanten en bezoekers. Dankzij de Floriade is er een aantal grote projecten versneld aangelegd of gaan wij dat doen: zoals het Rondje Weerwater en de nieuw aan te leggen brug over het Weerwater. En ook de verbreding van de A6 is eerder uitgevoerd. Daarnaast maken wij het station Almere Centrum en het gebied er omheen voor 2022 tot een aantrekkelijke entree van de stad. Ook hebben we inmiddels bijna 400 particuliere initiatieven (de Growing Green spelddragers) die bijdragen aan het vergroenen van de stad. Leuk zijn de bijenlinten op veel plekken en de aanleg van al vijf Tiny Forests, kleine bosjes ter grootte van een tennisveld. Deze voorbeelden leveren allemaal meerwaarde op voor de stad. Samen met inwoners en ondernemers brengen wij het thema Growing Green tot leven in de hele stad.”

En als wij later terugkijken wat zien we dan?

“Dan kijken we terug op een succesvolle wereldtuinbouwtentoonstelling. Succesvol voor de tuinbouwsector, voor de inwoners en ondernemers van Almere en voor de regio. Met elkaar hebben wij vele bezoekers mogen verwelkomen en hebben wij een prachtig opvallend nieuw gebied in het hart van de stad. Een gebied dat een positieve uitstraling heeft op het imago van Almere en de kwaliteit van leven in Almere blijvend positief beïnvloedt. Daar kunnen wij met elkaar van blijven genieten en het geeft ons nog een extra reden om trots te zijn op onze stad.”