Interview met wethouder Jan Hoek: "We moeten alles uit de kast halen"

Interview met wethouder Jan Hoek: "We moeten alles uit de kast halen"

Elke maand interviewen we inwoners en bestuurders over de Floriade. Deze keer geven we het woord aan Jan Hoek, wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing.

“Van het beheer van een groot stadspark door omwonenden tot de bouw van een groene betoncentrale. Ik ben echt onder de indruk hoeveel Almeerders en Almeerse bedrijven al bezig zijn met de groene en gezonde stad.” Wethouder Jan Hoek is nu ruim een half jaar actief in Almere en is onder andere bezig met het opstellen van een duurzaamheidsagenda. Daarvoor heeft hij al veel mensen gesproken en bezocht.

De wethouder wil de duurzaamheidsagenda breed oppakken in Almere. “We moeten alles uit de kast halen om de CO2-uitstoot te verminderen. Langer wachten kan niet. En dan kan je wel zeggen, wat kan Almere nou betekenen in dit wereldwijde probleem? Maar ik vind: alles wat je niet doet, is te weinig. Daarom werken we ook in Almere aan de energietransitie, dus meer huishoudens zonder gasaansluiting. Daarnaast moeten we slimmer omgaan met materialen. Dat gaat verder dan recyclen, dat begint al bij de keuze voor bepaalde materialen bij het maken van nieuwe producten. Tot slot is een grotere biodiversiteit belangrijk. Almere is al een groene stad, we hebben een voordeel op andere grote steden in Nederland. Maar dat is geen reden om stil te zitten.”

De Floriade staat voor duurzaamheid, dus dat is volgens de wethouder een extra kans om in heel Almere te verduurzamen. “Van de Floriade verwacht ik antwoorden. Hoe wordt onze voedselstrategie bijvoorbeeld? We moeten echt anders tegen voedsel aan gaan kijken. Moet echt alles het hele jaar beschikbaar zijn? Laten we gewoon allemaal lokaal en seizoensgebonden eten. De antwoorden op de subthema’s van Floriade Almere 2022, 'voedsel' (oplossingen voor voedselproductie en -veligheid), 'vergroening' (Groene Stad Arboretum en oer- en voedselbos), 'energie' (duurzame energie-oplossingen) en 'gezondheid' (gezonde leefomgeving), wil ik ook na de Floriade terugzien in Almere. Dat moet de erfenis zijn van Floriade Almere 2022.”

Wethouder Hoek komt in zijn verhaal automatisch terug bij de vele goede projecten die al opgezet zijn in Almere. “Ik vind het zo mooi dat hier zoveel mensen vanuit hun eigen drive dingen oppakken. Dat is veel effectiever dan dat de overheid zaken gaat verplichten. Natuurlijk heeft de overheid een rol, maar het initiatief ligt te vaak bij de gemeente, provincie of het rijk. ‘Wij’ verzinnen iets en zoeken er daarna een vrijwilliger bij. Dat moet natuurlijk andersom. De veelheid van initiatieven in Almere maakt ons een Growing Green City. Daarom bezoek ik deze initiatieven graag.