‘Ik wil mensen samenbrengen in een warme, huiselijke plek’

‘Ik wil mensen samenbrengen in een warme, huiselijke plek’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Maxime Tevreden van Tea da di Date.

In  januari 2017 opende Maxime Tevreden op de begane grond van ’t Nobelhuis Tea da di Date, met als specialiteit koffie en thee. “Dat wil ik op een traditionele manier serveren. Plus bites, hartig en zoet, vegetarisch-veganistisch, zoveel mogelijk lokaal gekweekt, seizoensgebonden en biologisch. De achterliggende filosofie van Tea da di Date is duurzaamheid. Ik wil bewust omgaan met de omgeving om me heen. Dus eerlijke en mooie producten, geen voedselverspilling.  Een maand na de opening startte ik met een volwaardig lunchmenu. Het mooie is dat hier ook mensen komen vanuit bijvoorbeeld Almere Buiten en Weesp. Omdat ze graag een speltbroodje met pompoenzaden en bietenhummus willen proeven. Ik maak aparte dingen en dat werkt.”

Maxime woont ook in ’t Nobelhuis, in het hart van de wijk Nobelhorst. De ruim 40 huurders beheren en exploiteren samen de grote ondernemersruimte en de binnentuin. Met een Bruynzeelkeuken van Ymere, de opbrengst van een crowdfunding-campagne, eigen geld en heel veel creativiteit richtte zij haar eigen zaak in. Tea da dit Date loopt goed, boven verwachting zelfs. “Ik had al snel meer werkruimte en zitplaatsen nodig. Mijn moeder offert haar vrije zaterdag op om hier gratis af te komen wassen, want ik heb nog geen geld voor een horeca-afwasmachine.’”

Ze begon in de keuken met één leeg blad waarop ze broodjes klaar kan maken en soep in kan schenken. “Op datzelfde blad maakte ik ook koffie. Dat werkte niet. Ik heb een extra keukenblok neergezet voor de koffiemachine en de koffiebenodigdheden. Zo kunnen de mensen live zien hoe ik koffie maak en dat ik als barista de koffie niet uit een Senseoapparaat trek”’ De aanvankelijke 16 zitplaatsen in het kleurrijke Latijns-Amerikaanse interieur bleken vooral op de zaterdag ontoereikend. “Ik heb een bank gemaakt en heb nu ruimte voor 22 personen.”

Zondag tot en met dinsdag werkt Maxime als masseuse bij Spa Zuiver. Donderdag tot en met zaterdag is Tea da di Date open voor klanten. Op woensdag, haar enige vrije dag, doet ze haar inkopen. Op een vouwfiets. “Dat is een heel grappige chaotische dag. Ik haal op verschillende plekken in Almere mijn producten. Bij de natuurwinkel, bij de markt, bij de groothandel en in Buitenvaart waar alle teelt zit. Met allemaal tassen aan mijn stuur en een rugzak op is het altijd de vraag wanneer ik ga vallen. Ik verheug me op de aanschaf van een auto.”

Ze beschouwt Tea da di Date als een podium voor iedereen met creatieve, verrijkende ideeën. “Ik wil mensen graag samenbrengen in een warme, huiselijke plek. Dat dit het middelpunt wordt van de buurt. Hier ben je pionier.”

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de Facebook-paigna van Tea da di Date.


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities , waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.