“Ik benadruk altijd dat de Floriade heel veel kansen biedt”

“Ik benadruk altijd dat de Floriade heel veel kansen biedt”

Elke maand interviewen we inwoners en bestuurders over de Floriade. Deze maand geven we het woord aan Theo van Droffelaar, vrijwilliger bij de Floriade en gastheer bij de Floriade Business Club.

Met zijn bouwkundige achtergrond bewijst Theo van Droffelaar dat je als Floriadevrijwilliger echt niet per se groene vingers hoeft te hebben. In zijn werkzame leven was hij in dienst bij Ballast Nedam; jarenlang woonde hij als expat met zijn gezin in het buitenland – onder meer in Saoedi-Arabië en Indonesië. Inmiddels geniet Theo van zijn welverdiende pensioen en is hij gastheer bij de Floriade Business Club.

Theo: “Toen ik een paar jaar geleden de eerste berichten over Floriade Expo 2022 hoorde, was ik eerlijk gezegd best een beetje sceptisch. Ik besloot naar een informatiebijeenkomst te gaan om verder geïnformeerd te worden. Het verhaal dat ik daar te horen kreeg, sprak me aan. De organisatie, het idee van de Groene Stad van de Toekomst en dat in 2050 zo’n zeventig procent van de wereldbevolking in steden leeft. Dat we ons daar op moeten voorbereiden en steden leefbaar moeten houden. Het gaat uiteindelijk om de toekomst van onze planeet. En dan denk ik toch meteen aan mijn kleinkinderen. Ik besloot me aan te melden als vrijwilliger.”

Gastheer

“Na mijn aanmelding had ik een gesprek met Ellen van Oosterhout, de vrijwilligerscoördinator. Zij vroeg wat voor soort werk me zou aantrekken. Vanuit mijn achtergrond leek het me leuk om mensen van andere bedrijven te leren kennen. Zo kwam Ellen met de suggestie of gastheer bij de Floriade Business Club niet wat voor me zou zijn. Dat leek me wel interessant.”

Nergens toe verplicht

“Nu ik gepensioneerd ben, heb ik natuurlijk iets meer vrije tijd dan voorheen. Toch heb ik nog altijd een druk leven. Maar als vrijwilliger bij de Floriade ben je nergens toe verplicht. Als het je een keer niet uitkomt, kun je altijd nee zeggen. Dat vind ik persoonlijk wel prettig.”

Praatje maken

“Eens in de zoveel tijd organiseert de Floriade Business Club (FBC) ambassadeursmeeting op locatie bij leden van de FBC. De ambassadeurs nemen dan een kijkje in de keuken bij een ander Floriade Business Clublid. Als gastheer sta ik bij de deur en verwelkom ik alle gasten. Van tevoren zorg ik er samen met Ellen voor dat er voor iedere deelnemer een naambordje klaarligt. En dat worden er steeds meer, want de business club groeit maar door! Af en toe is er ook tijd om een praatje te maken met de leden. Ze beginnen me inmiddels al een beetje te kennen. “

Op de hoogte

“Daarnaast ben ik af en toe gastheer geweest bij de inloopmiddagen en -avonden in het Floriadepaviljoen. Daar kwamen veel verschillende mensen op af en het was altijd erg leuk om te doen. Ik blijf door mijn werk als vrijwilliger op de hoogte van wat er speelt bij de Floriade en wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dat vind ik boeiend.”

Verrassend

Ook heb ik me aangesloten bij de Floriade Wandel Club. Eén keer per maand maken we met een groep vrijwilligers een wandeling door Almere, steeds weer door een ander gedeelte. Vaak is dat heel verrassend. Ik woon al vanaf 1990 in Almere, maar we hebben met de wandelclub al regelmatig gebieden doorkruist waar ik nog nooit eerder was geweest.”

Toevallig

“Een van de leuke dingen aan dit werk is dat we een heel gezellige groep hebben. Een tijdje geleden had ik een grappige ontmoeting met een andere vrijwilliger. We waren allebei in het Floriadepaviljoen aanwezig om bezoekers op te vangen en zo raakten we met elkaar aan de praat. Bleek hij ook Theo te heten en ook nog eens op dezelfde dag geboren te zijn. Wat een toeval! We hebben er erg om moeten lachen. Als we elkaar nu weer zien, is het net alsof we elkaar al jaren kennen!”

Positief

“Aan andere mensen vertel ik regelmatig over mijn werk als vrijwilliger. Zodra je de naam Floriade noemt, is bij veel mensen hun belangstelling gewekt. De eerste reactie is vaak: “Maar de Floriade kost toch verschrikkelijk veel geld!” Ik probeer daar altijd zo positief mogelijk op te reageren. Ik leg uit wat er allemaal staat te gebeuren en benadruk dat de Floriade ook heel veel kansen biedt. Negatieve reacties zal je altijd houden, maar ik heb persoonlijk wel het idee dat het beeld van de Floriade langzaam maar zeker steeds positiever wordt.”