‘Iedereen is een beetje eigenaar van deze wijk’

‘Iedereen is een beetje eigenaar van deze wijk’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Ivonne de Nood, zij was tot juli 2018 gebiedsregisseur van Oosterwold, een groen en agrarisch gebied in het buitengebied van Almere waar de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten wordt.

Een woonwijk zonder blauwdrukplan, dat is Oosterwold. Maar hoe ga je dan om met het aanleggen van glasvezel, elektra en water? En wat doe je als bewoners zelf willen bepalen hoe hun weg heet? Belangrijke kwesties voor Ivonne de Nood, gebiedsregisseur. “Het organiseren van de vrijheid van Oosterwold is mijn belangrijkste taak.”

Ivonne heeft 10 jaar bij de gemeente Almere gewerkt, waarvan een kwart als gebiedsregisseur. Als gebiedsregisseur wilde De Nood samen met haar team zoveel mogelijk initiatieven mogelijk maken. “Voor de pioniers, de mensen die aan de slag wilden op Oosterwold, was ik het aanspreekpunt als er vragen of obstakels waren. Ik was de verbinding tussen hen en andere partners. Kijk, Oosterwold is natuurlijk geen normaal project. Sterker nog, het is tegenovergestelde van hoe we het altijd deden in de stadsontwikkeling van Almere. Niets is vanzelfsprekend en dus kom je hobbels tegen.”

Een van de bijzondere momenten was de samenwerking met de nutsbedrijven, die onder meer water, elektra en internet leveren. “Die bedrijven gaan normaal gesproken aan de slag op publieke gronden met een vastomlijnd uitgewerkt plan. Maar Oosterwold is private grond, waarbij we nu nog geen idee hebben hoe de wijk zich gaat ontwikkelen. Heel onvoorspelbaar en voor een nutsbedrijf iets heel anders dan ze gewend zijn. Gelukkig zijn we daar uitgekomen, want de eerste Oosterwolders woonden er al en kampeerden letterlijk in hun eigen huis”

Doordat mensen zelf hun woning en kavel mogen ontwerpen in Oosterwold en de wijk organisch groeit, is de sociale samenhang tussen de bewoners van dit stukje Almere groot. De Nood: “Iedereen is een beetje eigenaar van de wijk en daardoor voelt iedereen zich heel betrokken bij Oosterwold. De bewoners kwamen zelfs met het idee om zelf te bepalen hoe de nieuwe straten in hun wijk gingen heten. Dat was een zoektocht voor de naamgevingscommissie in Almere. Maar met een paar voorwaarden – bijvoorbeeld de naam mocht niet te lang zijn en nog niet bestaan in de gemeente – zijn ze akkoord gegaan. Zo is de Vrije Vogellaan en de Zeebodemkolonistenweg ontstaan.”

Rond haar afscheid als gebiedsregisseur ontving ze ook de Growing Green Speld tijdens de 10e Growing Green spelduitreiking op het Floriade Festival. “Ik heb altijd heel erg genoten van de energie van Oosterwold. De drang naar vernieuwing en het bijbehorende ondernemerschap. En dat alles om hier de mooiste en meest bijzondere wijk van Almere te maken. En nu kan ik eindelijk zelf gaan bouwen op Oosterwold!”


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities , waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl