Het innovatiepaviljoen: aankoop kavel en huurintentie

Het innovatiepaviljoen: aankoop kavel en huurintentie

In april heeft de provincie Flevoland een kavel gekocht voor de bouw van het Innovatiepaviljoen op het Floriadeterrein. Tijdens Floriade Almere 2022 is het gebouw het Flevolandse paviljoen waar bezoekers innovaties kunnen zien én beleven. In de tweede helft 2018 wordt gestart met de bouw en vanaf de opening in 2019 kan het Innovatiepaviljoen gebruikt worden door bedrijfsleven, studenten en kennisinstellingen om samen te werken aan innovaties op de thema’s voeding en gezondheid en welbevinden. Groene kennisorganisatie Aeres heeft een huurintentie getekend, zodat zij direct na oplevering gebruik kunnen maken van het Innovatiepaviljoen.

Verhaal van Flevoland

Het ontwerp, van Architectenbureau DoepelStrijkers, maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. Waar eerst alleen maar water was, is nu een uniek gebied ontstaan dat ook nog eens gemiddeld 5 meter onder zeeniveau (NAP) ligt. Het Innovatiepaviljoen verbeeldt dit op een eigenzinnige manier. Een 5 meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. De gevel van de begane grond is van buiten een spiegel. De omgeving weerkaatst daarin en zo ontstaat het beeld dat de laag grond zweeft. De belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zijn zichtbaar in het paviljoen. Het dak wordt gebruikt om Flevolandse gewassen op te telen en symboliseert de vruchtbare grond in Flevoland.

Duurzaam en vernieuwend

Het Innovatiepaviljoen wordt gebouwd volgens het principe ‘Nature Based’. Dat is te zien aan de vorm (klimaatarchitectuur) en in het materiaalgebruik. Het gebouw maakt optimaal gebruik van het microklimaat met natuurlijke zonwering, passieve verwarming en koeling en natuurlijke ventilatie. De massa aarde als dak wordt optimaal benut om het hele jaar een behaaglijk binnenklimaat te creëren. De klimaatkas op het dak is een heerlijke wintertuin en regelt in de zomer de natuurlijke ventilatie. Door de gebruikte materialen wordt de CO2 voetafdruk zo klein mogelijk gehouden. Het sluiten van water-, energie-, materiaal-, afval-, en voedselkringlopen worden zoveel mogelijke als technische oplossingen geïntegreerd en zijn voor de bezoekers ook te zien en te beleven in het Innovatiepaviljoen.

Jan Nico Appelman, gedeputeerde Economische Zaken, Joep Houterman, lid van het College van Bestuur Aeres en wethouder Tjeerd Herrema van de gemeente Almere vertellen je graag meer: