Groene etalages

Groene etalages

De vernieuwde Waterlandseweg (N305) werd eind april geopend: veiliger, breder en – dankzij 1100 nieuwe bomen – groener. En daarmee werd ook het startschot gegeven voor de aanleg van de ‘groene etalages’. Deze zijn onderdeel van de actie 'Floriade, de weg ernaartoe'. Ze illustreren elk een verbinding tussen groen en de verschillende thema’s.

Met deze etalages laten bedrijven en kennisinstellingen zien wat er op het gebied van groene innovatie mogelijk is. Zij tonen o.a. onderzoek waarmee ze de waarde van groen aantonen en die kennis oplevert die ook op termijn goed toepasbaar is. Het streven is om eind 2018 de eerste vier etalages gereed te hebben en de zes groene linten steeds verder uit te rollen.

Groen linten

Het idee is om te komen tot zes ‘groene linten’ door Nederland, die eindigen met de groene etalages langs de  Waterlandseweg in Almere en op het Floriadeterrein. Wethouder Tjeerd Herrema vindt de groene etalages perfect passen bij Almere als groene stad. “We zijn de groenste grote stad van Nederland. Daarom is het mooi om onze aanrijroutes ook zo groen mogelijk in te richten. Ik ben dan ook blij met de 1100 bomen langs de vernieuwde Waterlandseweg.”

Gedeputeerde Jaap Lodders vult aan: “Het motto van de provincie is vlot, veilig en duurzaam. Dus je moet Almere vlot kunnen bereiken op een veilige manier. De Waterlandseweg was in de oude situatie niet veilig genoeg. We hebben de weg nu op een zo duurzaam mogelijke manier verbeterd."

Wat groen kan doen

Een van die groene plekken is de Kemphaan, waar ook de aftrap plaatsvond. “Bij de Kemphaan kunnen mensen zien en lezen waar het eigenlijk over gaat. Namelijk over wat groen allemaal voor en met mensen kan doen. Met onze studenten zijn we ook veel met die vraag bezig: wat betekent groen in de stad, voor het welzijn van mensen, en voor de natuur?”, vertelt Eelco Petstra, docent bij Aeres Hogeschool.

Bekijk de video om meer te horen over deze groene etalages: