Gourmetten 3.0. Zo geef je een moderne twist aan een kersttraditie

Gourmetten 3.0. Zo geef je een moderne twist aan een kersttraditie

Urban Greener Femke Mosch houdt zich dagelijks bezig met trends rondom eten en drinken en schrijft daar over op deze site.

Gourmetten is bij uitstek een kersttraditie. Iedereen lust het en iedereen, met wat voor dieetwens ook, kan aan zijn of haar trekken komen. Sinds eind jaren ’70 gourmetten we al in Nederland. Inmiddels zit de derde generatie achter het gourmetstel, een meer culinaire generatie. Die meer wil dan mini vleesjes bakken en stokbroodjes met kruidenboter smeren. Zij gaan op smaakavontuur, bouwen mini gerechtjes en ontdekken dat je eindeloos kunt variëren. En dat je kan van elk hapje een culinair hoogstandje kan maken. Daarnaast eet je gemakkelijk meer groente en minder vlees, heel toekomstproof! Hieronder wat tips voor aankomende kerst.

  1. Groente op de gourmetplaat! Bijvoorbeeld pompoen met kerrie en yoghurt op basis van kokos: bestrijk dunne plakken pompoen (0,5 cm) met olie en strooi er wat kerriepoeder over. Bak de pompoen aan beide kanten gaar. Prik je makkelijk met je vork in de pompoen, dan is ie gaar. Leg de pompoen op je bord en maak af met een halve eetlepel yoghurt op basis van kokos en wat fijngehakte koriander.
  1. Nachos met gegrilde kaas: doe een paar nachos in het gourmetpannetje, strooi er wat fijngesneden bosui, tomatensalsa en wat geraspte kaas overheen. Zet het pannetje onder de gril totdat de kaas is gesmolten. Lekker om te dippen in de guacamole. Die je uiteraard ook weer makkelijk zelf kan maken.

Het dessert mag met kerst natuurlijk niet ontbreken en ook dat kan op het gourmetstel!

  1. Gebakken ananas met kokosijs: bak een schijf ananas aan beide kanten lichtbruin. Leg op je bord en schep in het midden een bolletje kokos-ijs. Garneer met chocoladesaus.
  1. Gebakken banaan met mini marshmallows: bak plakjes banaan aan beide kanten lichtbruin. Doe de mini marshmallows erop (dit kan ook in kleine stukjes gesneden normale marshmallow zijn) en zet even onder de grill. Haal het pannetje er onderuit wanneer de marshmallows licht gegrild zijn. Garneer met fijngehakte stukjes Bastognekoek.

Fijne feestdagen en eet smakelijk!