Flevocampus van start

Flevocampus van start

De komende vijf jaar wordt twintig miljoen euro uitgetrokken om te onderzoeken of Almere zijn inwoners kan voorzien van voedsel uit eigen bodem. De gemeente, de provincie, het Rijk, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven betalen mee aan drie onderzoeken. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de officiële oprichting van de Flevo Campus. 

Dat is een kennis- en innovatiecentrum dat samen met de bewoners de productie van gezond voedsel in eigen stad wil stimuleren. Tuinen van particulieren, open ruimtes en bestaande groene gebieden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om groenten en fruit te telen. De ambitie is dat twintig procent van het voedsel dat Almeerders eten uiteindelijk in de eigen stad wordt gekweekt.

Eén van de onderzoeken is de zogeheten Straat van de Toekomst. Op het terrein waar in 2022 de tuinbouwtentoonstelling Floriade wordt gehouden, worden midden in een woonwijk kassen gebouwd. Het afval van bewoners wordt daarbij gebruikt als grondstof voor de planten in de kassen. Die kassen leveren vervolgens weer warmte aan de woningen.