‘Een digitale etalage van creatief Almere’

‘Een digitale etalage van creatief Almere’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Jim van der Wardt, initiatiefnemer van Makers van Almere.

Jim van der Wardt loopt over van ideeën. In zijn huis zijn diverse creaties van zijn hand te zien, van raketbekers die niet omvallen tot leren jassen van oude bankstellen. En hij is niet de enige in Almere. “Dit is een stad vol creatievelingen. Alleen mogen die wel zichtbaarder zijn voor elkaar en een groot publiek. Daarom ben ik begonnen met Makers van Almere. Een digitale etalage van wat er allemaal hier gebeurt.”

Op tafel ligt een houten kistje met de opdruk ‘Makers van Almere’. Een houten pen, een keramieken beker, een boekje gemaakt van steen en nog veel meer: “Allemaal duurzame producten uit onze stad”, vertelt Jim enthousiast. Echt, er gebeurt zoveel in Almere, maar het is nauwelijks zichtbaar. Daarom besloot ik om op Instagram een groep mensen samen te brengen. Door het internet is de hele wereld binnen 1 knop te bereiken, maar kijk nou eerst eens naar je eigen stad. Dit kistje met producten zorgt er voor dat het netwerk ook tastbaar wordt en niet virtueel blijft.”

Het aantal creatievelingen van ‘Makers van Almere’ groeit nog steeds. Met steeds meer mensen die niet rechtstreeks uit het netwerk van Jim komen. “Laatst kwam iemand naar mij toe. ‘Weet je Jim, ik ken nu een netwerk online, daar moet jij echt zeker bij. Het heet Makers van Almere’. Perfect toch, dat anderen het verhaal gaan vertellen. Het wordt echt tijd dat we gaan geloven dat het kan in Almere. Daarbij kan de Floriade heel erg helpen denk ik. Als zo’n groot evenement met thema’s als duurzaamheid en circulariteit Almere niet op de kaart kan zetten, wat dan wel. Er moet uiteraard ook veel aandacht zijn voor lokale producten!”

Ooit haalde hij het RTL-journaal toen hij bij op zijn werk - Jim is van de afdeling human resources - voor had gesteld de vervuilende dieselauto’s in één keer te vervangen voor hybride voertuigen. “Nadenken over het milieu en zo duurzaam mogelijk leven heeft me altijd al bezig gehouden. Ik heb een hekel aan verspilling. Ik word bijvoorbeeld heel giftig als ik iemand afval op straat zie gooien. Daarom houd ik ook van het gebruikt materiaal. Zo heb ik een toffe jas, gemaakt van een oude legertent. Dat is toch uniek?”

Zijn meest recente idee is de Moonshot Cup. Een keramieken beker in de vorm van een raket. “Mijn kinderen gooiden steeds hun bekers om. Maar dat komt ook omdat de bovenkant breder is dan de bodem. Dat moet toch anders kunnen? De Moonshot Cup heeft het probleem bij ons thuis opgelost. Samen met 7 andere Almeerse Makers kwam het van een tekening naar een beker van keramiek. Om te zorgen dat de rest van wereld de beker ook leert kennen hebben leerlingen van de Helen Parkhurst school een marketingplan gemaakt. Allemaal makers uit Almere. Binnenkort start de Crowfunding en komt er een mooi Almeers product op de markt.”


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities , waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl