Drie plantaardige alternatieven om je vlees te vervangen

Drie plantaardige alternatieven om je vlees te vervangen

Urban Greener Femke Mosch houdt zich dagelijks bezig met trends rondom eten en drinken en schrijft daar maandelijks over op deze site.

Steeds meer consumenten willen eens per week hun stukje vlees inruilen voor een plantaardig alternatief. De vraag is alleen: hoe vul je die lege plek van het stuk vlees op je bord? Aandacht voor dit onderwerp is er genoeg, de media schrijft elke week wel een artikel over de impact van vlees op het klimaat, het Voedingscentrum voert vleesloze campagnes en foodblogs raken niet over het onderwerp uitgepraat. Ook vind in maart de 2e editie van de ‘Week Zonder Vlees’ plaats, die vorig jaar 32.000 deelnemers had.  

We zijn verder dan ooit met het nabootsen van vleesstructuren, te vinden in het vega-schap van je lokale supermarkt. Aan de andere kant zie je de opmars van ‘gewone’ groenten die met een bewerking in de keuken een ware vleesvervanger worden, zoals paddenstoelen of wortels. Graag deel ik drie praktische tips voor het vervangen van vlees.

Eet je vaak aardappelen, groente, vlees en wil je het vlees vervangen? Dan biedt het vleesvervanger-schap van de dichtstbijzijnde supermarkt veel mogelijkheden. Vaak is het product al ‘gaar’ en hoef je het alleen op te bakken, dus als je voor gemak gaat is dit een goede keuze. Let wel op: soms zijn deze producten wel wat te zout of vet. Houdt als maatstaf aan minder dan 1,1 g zout per 100 g en minder dan 2,5 g/100 g verzadigd vet, dan zit je goed.

Zoek je een goede vleesvervanger voor door de pasta? Bak dan een bonte mengeling van paddenstoelen stevig op hoog vuur in olie in een koekenpan. De paddenstoelen worden knapperig en hebben een stevige structuur. Bij je lokale supermarkt kun je tegenwoordig een verscheidenheid aan paddenstoelen kopen. Koop de stevigere paddenstoelsoorten zoals oesterzwammen, kastanjechampignons of portobello’s die hebben meer smaak dan de standaard witte champignons.

Wil je een stoofschotel maken zonder vlees? Dan biedt jackfruit een uitkomst, te vinden bij de peulvruchten tussen de linzen en kikkererwten bij de blauwe grootgrutter. Deze vrucht is een exacte kopie van draadjesvlees en stoof je mee in een kruidenmengsel. Kijk uit dat je je vingers niet op eet, want het is smullen geblazen.

De conclusie? Er is voor ieder wat wils. Genoeg keuze en mogelijkheden, en de toekomst brengt ons alleen maar meer.

Kijk voor meer informatie over het vervangen van vlees en de Week Zonder Vlees op www.weekzondervlees.nl.