'De kinderen vinden het geweldig om in de aarde te wroeten'

'De kinderen vinden het geweldig om in de aarde te wroeten'

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Jacqueline Boudens

 “Die ogen van de kinderen als ze hun aardappels oogsten. Dat is echt geweldig om te zien. Hoe kan het dat ze zoveel aardappels krijgen, terwijl ze er maar één in de grond hebben gestopt?” Jacqueline Boudens vertelt vol passie over Kindertuinen Almere in het Odeonpark.

Het idee van een Kindertuin in Almere heeft Jacqueline van haar schoonvader. “Die is jaren tuinder geweest en was betrokken bij de kindertuinen in Bussum. Daar ben ik in 2011 gestart als vrijwilliger. Ik was wat minder gaan werken, wilde mijn groene vingers inzetten voor de maatschappij en in Bussum kreeg ik die kans. Ik had geen idee of ik werken met kinderen wel leuk vond. Maar al na de eerste keer was die twijfel weg. Als je vanuit je hart praat, heb je sowieso een connectie met kinderen.”

Doordat de tuinen in ‘t Gooi waren en niet in haar woonplaats Almere ondervond Jacqueline te veel afstand. “Niet alleen qua reistijd, maar vooral op sociaal gebied was de afstand groot. 

"Ik werkte een vaste dag in de week op de tuin met de kinderen. Maar omdat ik verder bijna nooit in Bussum kwam, was dit het enige contact met deze tuinkinderen of met de enthousiaste vrijwilligers. Dat vond ik jammer. Toen dacht ik, waarom gaan we dit niet gewoon in Almere doen?”

De Kindertuinen begonnen met een stuk grond bij Volkstuinvereniging Het Spanningsveld. Daar kwamen door de locatie te weinig kinderen op af. In overleg met haar bestuur besloot ze de tuin te verhuizen naar Camping Waterhout. Daar kwam echter ook na drie jaar een einde aan doordat de camping ging verhuizen. Getipt door haar bestuur kwam ze in contact met Elly Linzel, die bezig was met de realisatie van de Groene Broedplaats op het Odeonpark. “Een ideale plek, centraal in de stad, zichtbaar vanaf het spoor en vanaf de Cinemadreef. We zijn hier gestart in het voorjaar van 2018. Op woensdagochtend komen kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Polygoon tuinieren en in de middag komen alle geïnteresseerde kinderen uit de buurt. ”

De droom voor Jacqueline is om een keer langer dan drie jaar op een locatie te blijven tuinieren, want ook deze plek bij het Odeonpark is tijdelijk. Daarnaast hoopt Jacqueline op nog meer enthousiasme uit de buurt. “De betrokkenheid van de bewoners uit Filmwijk en de studenten die in de woningen aan het Odeonpark wonen kan nog omhoog. Sommige studenten maken al gebruik van de producten uit de tuin. Daar is die uiteraard ook voor. Hoe lekker is het om pasta met wat verse basilicum te eten?”

Aan het enthousiasme en de betrokkenheid van de kinderen ligt het sowieso niet. “De kinderen vinden het geweldig om in de aarde te wroeten. Volwassenen beginnen dan meteen over het resultaat van tuinieren, hoeveel groente er wanneer geoogst kan worden. Maar daar gaat het de kinderen helemaal niet om. Zij zijn lekker bezig in de tuin. En natuurlijk is het geweldig als ze met een zelf geoogste courgette naar huis gaan, maar dat is niet het doel. Een tuin is voor mij blijheid, bloemen, vlinders, eten en ga zo maar door. Het is gewoon mooi om met z’n allen buiten te zijn!”


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.