"De kinderen hebben allemaal een eigen boom"

"De kinderen hebben allemaal een eigen boom"

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Paula van Kuijk en Miranda van der Kamp van basisschool De Optimist.

Ze hebben zonnepanelen op het dak van basisschool De Optimist en beginnen aan een pilot om afval te scheiden. Maar echt trots zijn directeuren Paula van Kuijk en Miranda van der Kamp op hun Tiny Forest, midden op het schoolplein. “Dit is het antwoord op alles wat we aan de kinderen willen geven.”

“Jij zorgt dat we dit gaan winnen.” Dat was de boodschap van Miranda aan haar collega-directeur Paula. Natuurorganisatie IVN en gemeente Almere deden eind 2017 een uitvraag aan de stad. Wie had het mooiste plan voor een minibos? Paula en Miranda hoorden dit en wisten meteen: “Wij willen dit. Hoe mooi zou het zijn om een ‘Tiny Forest’ op het eigen, toen nog versteende, schoolplein te hebben. Paula heeft eind 2017 twee weken alles uit haar handen laten vallen en samen met de leerlingen een plan gemaakt.”

En met succes, want in november 2018 werden door de leerlingen meer dan duizend bomen en struiken geplant. De naam van het bos is verzonnen door de leerlingen van groep 7: ‘De Bostimist’. “We willen onze kinderen meer meegeven dan alleen rekenen, schrijven en lezen. Wij willen hun wereld groot maken. En dat betekent dat het onderwijs verder gaat dan dingen uit het hoofd leren. Een kind moet geen omgevallen boekenkast worden, waar kennis in zit zonder dat hij of zij weet hoe dat in de echte wereld te gebruiken. Je moet de wereld beleven, voelen en meemaken. Hoe mooi is het dan om een stuk natuur op het eigen schoolplein te hebben. Zo kunnen de kinderen de groei van de bomen van dichtbij meemaken. De kinderen zijn enorm enthousiast over het Tiny Forest. Ze hebben allemaal een eigen boom in het bos staan, dat is toch uniek? De plantdag was geweldig. Er was maar één nadeel. Alle gangen en klaslokalen zaten helemaal onder de modder.”

Het ‘Tiny Forest’ staat weliswaar op het schoolplein van De Optimist, maar is eigenlijk voor heel de buurt. “Wij zitten in Tussen de Vaarten, een wijk met relatief weinig groen en weinig speeltuinen. Als basisschool willen we een wijkfunctie hebben, dus zijn wij ook een plek voor kinderen die op andere scholen zitten. En dat werkt goed. Toen we zes jaar geleden begonnen als directie hier, was het schoolplein tien minuten na de laatste les helemaal leeg. Een teken voor de mindere sfeer toen. Nu zien we dat het schoolplein zolang het licht is, wordt gebruikt. Ouders nemen wat te drinken mee en gaan op de bankjes zitten. We gaan nu ook watertappunten op het plein plaatsen, zodat kinderen hun waterflesjes kunnen blijven vullen.”

Paula en Miranda zijn ook directeur van de nieuwe basisschool ‘De Verwondering’, in Nobelhorst. “Dankzij de bijzondere buurt waar we in zitten, kunnen we daar veel verder gaan om een groene en gezonde school te zijn. Op De Optimist raden we kartonnen pakjes met drinken af, op de Verwondering zijn die gewoon verboden. Beide scholen liggen in heel andere wijken en verschillen dus ook van karakter. Een mooie combinatie, die zorgt dat beide scholen elkaar versterken. We zijn optimistisch op de Verwondering en verwonderen ons op De Optimist. Overigens hebben we daar meegeholpen met het planten van een Tiny Forest in de buurt, samen met de omliggende bewoners.”

Niet alleen de scholen verschillen van karakter, ook de twee directeuren zijn heel verschillend. “We zijn zes jaar geleden aan deze klus begonnen en kenden elkaar toen niet. Maar we vullen elkaar perfect aan en doen allebei waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Soms vinden mensen het wel lastig dat er niet één baas is. Voor ons voelt het heel vanzelfsprekend. Natuurlijk knalt het soms tussen ons, maar altijd binnen vier muren. Naar buiten toe zijn wij één stem. En uiteraard hebben we hetzelfde doel. De wereld geven aan de kinderen.”


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.