Burgemeester Weerwind op bezoek in Taiwan

Burgemeester Weerwind op bezoek in Taiwan

Begin november bracht de burgemeester van Almere, Franc Weerwind, een bezoek aan Taiwan. Deze handelsmissie stond in het teken van de circulaire ontwikkeling van Almere en van steden in Taiwan. De organisatie van de missie was in handen van de gemeente Almere, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Netherlands Trade and Investments Office (NTIO) in Taiwan. Verschillende bedrijven met een vestiging in zowel Taiwan als Almere namen hier aan deel.

Internationale samenwerkingen

In het kader van de handelsmissie zijn in Taichung en Taipei matchmaking sessies georganiseerd met circa 40 Nederlandse en 70 Taiwanese bedrijven. De Nederlandse bedrijven waren bijzonder tevreden en er is een stevige basis gelegd voor nieuwe samenwerkingen tussen bedrijven uit Nederland en Taiwan.

Daarnaast is er tijdens de handelsmissie aandacht besteed aan de wederzijdse relatie tussen de Taichung World Flora Exposition 2018 en Floriade Almere 2022. In dit kader heeft de burgemeester op vrijdag 2 november samen met een delegatie de opening van het paviljoen van de International Assocation of Horticultural Producers (AIPH) bijgewoond.

Remontabel Holland-Almere paviljoen in Taichung

Zaterdag 3 november is de expo 2018 Taichung geopend. Burgemeester Weerwind, burgemeester van Taichung, Chia-Lung Lin, en enkele senior gouvernement officials waren op deze dag aanwezig tijdens een bijzondere openingsceremonie van het Holland-Almere paviljoen.

Het Holland-Almere paviljoen is het eerste circulaire gebouw in Taiwan. Het gebouw is volledig remontabel en door inzet en sponsoring van het NTIO en enkele deelnemende bedrijven ingericht met circulaire materialen. In het interieur hangen 100% circulaire visuals van Floriade Almere 2022, zodat bezoekers al een goede indruk krijgen van de plannen voor Almere in 2022. Na de expo in Taichung zal het paviljoen worden geremonteerd op een andere locatie: namelijk het circulair park Taichung.

Overeenkomsten getekend

Tijdens de openingsmanifestatie van het Holland-Almere paviljoen zijn er drie overeenkomsten getekend:

  • een Memorandum van Overeenstemming (MOU) over de CE samenwerking tussen Taiwan en Nederland
  • een MOU tussen het NTIO en het Taiwan Circular Economy Network
  • een letter of intent voor deelname van Taichung aan Floriade Almere 2022.

De rest van het bezoek aan Taiwan stond in het teken van bestuurlijke ontmoetingen met onder andere de burgemeesters van Taipei en Taoyuan en senior officials. Burgemeester Weerwind heeft tijdens dit bezoek van de gelegenheid gebruik gemaakt en beide steden uitgenodigd om (mogelijk in samenwerking met Taichung) te participeren in Floriade Almere 2022. Als eerste stap is er een overleg geweest met Kevin Chung, General Manager Taiwan Floriculture Development Association. Ook met hem is het thema van Floriade Almere 2022, Growing Green Cities, en de mogelijkheden voor deelname besproken.

Kortom, Taiwanese en Nederlandse bedrijven met een vestiging in Taiwan en in Almere zijn tijdens deze handelsmissie goed in de gelegenheid geweest kennis uit te wisselen en eventuele verdere samenwerkingen aan te gaan. Daarnaast zijn de stad Almere en Floriade Almere 2022 op een positieve manier onder de aandacht gebracht.

IMG-20181103-WA0035.jpg
IMG-20181103-WA0012.jpg
IMG-20181103-WA0016.jpg