Buitengewoon Almere: ‘Een gezonde maaltijd voor minima’

Buitengewoon Almere: ‘Een gezonde maaltijd voor minima’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers. Almeerse bewoners en ondernemers die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Dit keer Buitengewoon Almere. Dit initiatief zorgt ervoor dat voedseloverschotten van kassen, winkels en horeca en verwerkt worden tot gezonde maaltijden voor minima.


Almere telt ongeveer 12.000 geregistreerde minimum huishoudens. Veel van deze gezinnen hebben moeite om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te brengen. Buitengewoon Almere verzamelt voedseloverschotten van kassen, winkels en horeca en verwerkt dit tot gezonde maaltijden voor minima. Zo slaan de initiatiefnemers 2 vliegen in 1 klap: zowel het voedseloverschot als de armoede in Almere wordt aangepakt.

Elke week bereiden vrijwilligers van Buitengewoon Almere en haar samenwerkingspartners tussen de 250 en 500 gezonde maaltijden voor de minima. Het voedsel wordt opgehaald bij restaurants, eettentjes, supermarkten en kassen en gaat direct in de pan of wordt ingeblikt. Inmiddels maken tussen de 200 en 400 gezinnen regelmatig gebruik van Buitengewoon Almere. Zij betalen € 1,50 voor een maaltijd, ongeacht de grootte van het gezin. Projectleider Millicent Schepman: ‘We willen dat minima zich bewust worden van de mogelijkheden van hun kleine portemonnee. Stel, je hebt als gezin maar 4,50 euro te besteden. Koop je dan 4 pizza’s van een euro of maak je voor dat bedrag een gezonde maaltijd?’

Zelfredzaamheid
Buitengewoon Almere bereikt met haar aanpak meerdere doelen. Zelfredzaamheid is volgens Millicent het toverwoord: ‘We willen het pamperen zoveel mogelijk beperken. Ga aan de slag! En kunnen mensen dat even niet aan? Ga lekker eten, kom tot rust en help mee waar je kunt. Mensen dragen een steentje bij met koken of het ophalen en sorteren van voedsel. Ze vergeten zo eventjes hun zorgen en dat bevordert weer het zelfvertrouwen. Tijdens het werk ontstaan soms spontaan nieuwe recepten en gezinnen zitten vaak samen aan tafel. Zo helpen ze elkaar een drempel over. Uiteindelijk worden mensen daardoor steeds zelfredzamer en groeien ze bijvoorbeeld door naar een parttimebaan. Ik zou het concept van Buitengewoon Almere daarom dolgraag uitrollen naar andere regio’s en steden. Bedenk eens wat er gebeurt met de bijstandsuitkeringen of ziektekosten als je dit op grote schaal aanpakt!’

Ruiken en proeven
Het terugdringen van het voedseloverschot is het tweede speerpunt van Buitengewoon Almere. ‘Voedseloverschotten ontstaan vaak door verkeerd inkopen. Vervolgens belandt het eten in de aanbiedingsbakken en als de houdbaarheidsdatum is verstreken wordt het weggegooid. Dat is doodzonde! Het kan vaak nog prima worden gegeten. Dat is een kwestie van omdenken: kijk niet naar houdbaarheidsdatums, maar ruik en proef het eten!’

Het kan in Almere
Inmiddels werkt Buitengewoon Almere samen met ruim 35 partners: van het Leger des Heils tot kleine maatschappelijke organisaties, stichtingen en wijkteams. Millicent vindt die betrokkenheid het grootste succes. ‘Mensen blijven zich wekelijks inzetten. Almeerders zijn ook een volk van doeners, aanpakkers en denkers die willen doen. Dat is onze grootste winst: de liefde voor de stad. Het kan in Almere!’

Meer weten over dit initiatief? Bekijk de website: www.buitengewoonalmere.nl