Bomen op Floriadeterrein goed geworteld

Bomen op Floriadeterrein goed geworteld

De bomen die in het voorjaar van 2018 op het Floriadeterrein zijn geplant, zijn goed geworteld. Dat constateren Thieu Pije van Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint Oedenrode en Jaap Smit, dendroloog bij Floriade Almere 2022 B.V. eind oktober tijdens een rondgang over het terrein. Ondanks de uitdagende omstandigheden van de afgelopen zomer, hebben de bomen zich ondergronds zeer goed ontwikkeld.

Dat de bomen er zo goed bij staan blijkt ook uit het feit dat zich buiten de draadkluiten flinke wortels hebben gevormd. Thieu Peije is blij verrast: ”De kleigrond is mooi korrelig van structuur en prima geschikt voor de groei van onze beuken. Op dit moment zijn er veel fijne wortels te zien en de haarwortels vertonen nog volop activiteit. De bomen hebben zich goed aangepast aan de zomer. Verscheidene bomen hebben al hun herfstblad laten vallen en zijn daarna weer uitgelopen. Daarnaast is zichtbaar dat ze bijna allemaal goede knoppen gemaakt hebben, die ervoor zullen zorgen dat de bomen in het voorjaar goed zullen uitlopen.’’

Veel water gegeven

Op het terrein van de toekomstige wereldtuinbouwtentoonstelling zijn inmiddels al 720 bomen geplant. Jaap Smit geeft aan dat er vanaf het moment van beplanting tot begin oktober veel aandacht aan de bomen is besteed om ze goed te laten aanslaan. “Rondom alle bomen zijn vlak na het planten grondwallen aangebracht. Binnen deze grondwallen is naar behoefte water gegeven. En er is gesnoeid. Ik ben er dan ook best trots op dat we ondanks de hete, droge zomer maar één procent uitval hebben.”

Volgend deel beplantingsplan klaar

Het plan voor de tweede beplantingslaag van het Groene Stad Arboretum is zo goed als klaar. Daarin zijn ook struiken ingetekend. Binnenkort wordt het beplantingsplan verspreid en kunnen kwekers aangeven welke bomen of heesters ze willen inzenden. De kavels van het Groene Stad Arboretum worden ingedeeld in vlakken van A tot en met Z. Waarbij een boom, plant, heester, struik of bloembol met een botanische naam beginnend met een A, zoals Acer, in een A-kavel geplaatst wordt. Daarnaast draagt al het groen bij aan één van de vier thema’s van de Floriade: voedsel, energie, groen en gezondheid. 

Wil je zelf ook een bezoek brengen aan het Floriadeterrein? Ga dan mee met een van de rondeidingen in november, december of januari.

IMG_20181029_092823 2.jpg
IMG_20181029_092836 2.jpg