‘Afval scheiden doe ik voor het milieu én voor de dieren’

‘Afval scheiden doe ik voor het milieu én voor de dieren’

Een groene stad maak je met bewoners! Maak in een serie portretten kennis met de Growing Green Spelddragers, Almeerders die onderscheiden zijn voor hun groene initiatieven in de stad. Deze keer Hanneke Boardman.

Hanneke Boardman en haar man houden samen op jaarbasis amper 30 kilo restafval over. Dat is ver onder de gemiddelde 50 kilo restafval per persoon die de gemeente Almere in 2020 wil bereiken met het programma ‘Stad zonder afval’. Hoe ze dat doen? Zorgvuldig inkopen, zoveel mogelijk zelf opmaken of hergebruiken, bijna fanatiek afval scheiden, restafval wegen en… minder mosselen eten. ‘Sinds ik hoorde dat mosselen bij het restafval moeten, eet ik dat niet zo vaak meer.’

Bij Hanneke in de keuken staan drie kleine afvalbakken voor bioafval, plastic en restafval. In de gangkast staan drie grote rode opbergbakken voor blik, papier en glas. Verder bewaart ze lege doppen apart, klein chemisch afval en kleding die nog bruikbaar is. Wekelijks leegt ze de rode bakken met blik en papier bij het Dierenasiel Almere. ‘Het geld dat dit oplevert, is voor het asiel. Lege doppen en kleding die nog bruikbaar is, neem ik ook mee. De doppen zijn voor Stichting Doppie en de kleding voor Stichting Dierenlot. Afval scheiden doe ik voor het milieu én voor de dieren.’

In Zimbabwe geen vuilnisophaaldienst

Dat ze van dieren houdt, blijkt ook uit de vier katten die in huis rondlopen. ‘Gelukkig mogen de poepjes en het kattenbakgrit bij het bioafval. Dat scheelt. Ik koop bijna geen kant- en klaar maaltijden, daar zit heel veel plastic bij. Zo af en toe halen we Chinees. De bakjes daarvan gebruik ik vaker en gaan pas als ze stuk zijn bij het afval. Bij het plastic afval mogen ook drankkartons en blik. Daar maken ze bij Stadsreiniging weer mooie dingen van.’

Voordat Hanneke en haar man in 1987 naar Almere verhuisden, woonden ze vijf jaar in Zimbabwe op anderhalve hectare grond met een moestuin, kippen en katten. ‘Daar was geen vuilnisophaaldienst. Je moest het afval zelf verbranden. Dat deed je het liefst met het minimale, anders gaat het zo stinken. Mijn man had een composthoop. Groentestronken gingen naar de kinderboerderij of naar onze eigen kippen. Lege boterbakjes gebruikten we om restjes eten in te vriezen. Wij gooien nog steeds nauwelijks etensresten weg. Je kunt daar goed soep van koken.’

Als Hanneke veel afval op straat ziet, of erger nog in de natuur, kan ze daar wel eens triest van worden. ‘Sommige mensen leven op deze planeet alsof er nog een andere is waar ze naar toe kunnen gaan.’

Zie voor meer toelichting van de gemeente Almere over Stad zonder afval en afval scheiden, onder andere: https://www.almere.nl/wonen/afval/stad-zonder-afval/

Hanneke’s vaste afval-leveradres is gevestigd aan de Groene Kadeweg 24: http://www.dierenasielalmere.nl/


Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Ken je een initiatief dat een nominatie en plek op het podium verdient? Stuur je motivatie en nominatie dan naar growinggreen@almere.nl.

De Growing Green Speld is onderdeel van Growing Green Cities, waarmee Almere de oplossingen laat zien voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad. Lees meer op de website www.growinggreencities.nl.