‘Eigen inbreng in de klankbordgroep wordt gewaardeerd’

‘Eigen inbreng in de klankbordgroep wordt gewaardeerd’

Elke maand interviewen we inwoners en bestuurders over de Floriade. Deze keer geven we het woord aan Wim van Leeuwen, lid van de klankbordgroep van de Floriade.

Wim staat aan de rand van Oosterwold, vlakbij de Groene Kathedraal. Hij kijkt uit over een stuk land waar al een moestuin aangelegd is en waar een voorzichtig fundament van een gebouw ligt. “Hier ga ik samen met mijn vrouw, dochters en schoonzonen deze zomer hopelijk de ‘Boerderij Uniek Leven’ starten. Een boerderij met unieke mensen die bijvoorbeeld licht dementerend zijn of een verstandelijke beperking hebben. Midden op het kavel komt een theehuis, waar fietsers die door deze groene omgeving fietsen even kunnen zitten en iets lekkers kunnen kopen. We gebruiken met opzet de naam zorgboerderij niet, want dat schrikt sommige mensen toch af. Als je hier komt, merk je vanzelf wel wie je bedient. Want alleen dan horen onze werknemers er ook echt bij, als iedereen het normaal vindt dat ze op het land groente verbouwen of in de bediening werkzaam zijn.”

Zo’n vier jaar geleden zette Wim de stip op de kavelkaart van Oosterwold. “De Floriade en Oosterwold lijken eigenlijk wel op elkaar. Het gaat om innoveren, een mooie plek creëren waar we duurzaam kunnen leven. Alleen bij de Floriade zit alles in een pressure cooker, bij Oosterwold kan het organisch groeien. Maar het is wel duidelijk dat het allebei bij Almere past. Iets nieuws proberen, in een groene omgeving en daarbij de mens niet uit het oog verliezen. Toen ik hoorde dat er een klankbordgroep over de Floriade kwam, wilde ik daar meteen meer over weten.”

En ook in de klankbordgroep weet Wim belangrijke dingen op de agenda te krijgen. “Ik zeg eerlijk, in het begin dacht ik echt dat de klankbord er alleen voor de schijn was. Zo kon de gemeente zeggen dat er aan participatie gedaan was. Maar dat gevoel is helemaal weg. We worden niet alleen gebruikt als klankbord voor bestaande vraagstukken, maar ook eigen inbreng wordt gewaardeerd. Zo zijn we een werkgroep inclusiviteit begonnen. Dit houdt in dat iedereen straks naar de Floriade kan. Ook als je slechtziend bent of een verstandelijke beperking hebt. Bij veel evenementen is daar weinig aandacht voor. En nu zitten mensen met deze beperkingen al aan tafel om met bijvoorbeeld stedenbouwkundigen te kijken naar mogelijke oplossingen. En het leuke is, als je op tijd begint en weet wat je wilt, is het niet eens duurder om de Floriade voor iedereen toegankelijk te maken. Het is veel duurder om straks dingen te moeten veranderen, omdat er geen mensen met een rolstoel langs kunnen.”